Declaratia de performanta va influenta in mod pozitiv calitatea materialelor de constructii din piata

Xella Ro DOP

Noul document impus de UE pentru comercializarea materialelor de constructii pe pietele comunitare este obligatoriu si va include toate detaliile legate de produs, inclusiv tara de provenienta.

De la 1 iulie a intrat in vigoare directiva Uniunii Europene 305/2011,  conform careia toate materialele de constructii trebuie sa fie insotite de o declaratie de performanta, denumita DOP (declaration of performance).  Xella a dezvoltat o platforma online dedicata partenerilor in vederea obtinerea acestor declaratii: www.rad-dop.com.

Declaratia de performanta, respectiv DOP (declaration of performance), este un act personalizat, atasat fiecarui tip de produs in parte, care include informatii extrem de detaliate despre materialele de constructii – producator, tara in care a fost fabricat, informatii si caracteristici tehnice, detalii despre compusii chimici, performantele produsului, lotul din care provine etc. Numarul DOP este unic si nu poate apartine decat unui singur tip de produs dezvoltat de fiecare companie. Distribuitorii si retailerii vor trebui fie sa inmaneze clientului final declaratia de performanta in format printat, fie sa le furnizeze numarul DOP si ID-nr aferent produselor in cadrul documentelor de livrarea a marfii pentru descarcarcarea si printarea documentelor.

Aceasta declaratie de performanta a fost introdusa de UE pentru ca o serie de criterii sa fie cat mai transparente si mai usor de urmarit: rezistenta si stabilitatea mecanica, siguranta la foc, sanatate si mediu, utilizarea in conditii de siguranta, conservarea energiei si izolare termica, utilizarea sustenabila a resurselor naturale.

Livrarile de materiale de constructii Xella sunt insotite de un aviz in cadrul caruia se regasesc informatii cu privire la numarul DOP, numarul de identificare ID-nr precum si marcajul CE, care atesta alinierea produselor la standardele de calitate ale Uniunii Europene. Mai mult, numarul de indetificare produs ID-nr se va regasi si pe etichetele paletilor livrati. In acest mod, consumatorii vor putea urmari si verifica fiecare produs, in cele mai mici detalii.

Numarul de identificare produs ID-nr din avizele de insotire a marfii in baza caruia se poate obtine numarul declaratiei de performanta aferent, trebuie sa fie acelasi cu numarul de pe paleti.
Accesand site-ul www.rad-dop.com dezvoltat de Xella,  partenerii vor putea genera declaratia de performanta a produsului care a fost livrat. Trebuie introdus doar numarul DOP sau/si ID-nr (acestea se regasesc pe avizul de insotire a marfii) si selectata limba Romana.

Citind aceasta declaratie, clientul poate afla totul despre produsul cumparat si poate fi sigur ca a intrat in posesia unui produs original, fabricat de producatorul autorizat.