Un proiect realizat cu produse Ytong, desemnat Clădirea Energetică a Anului 2013 în Germania

Casa M1 EnergyPlus

Locuința din apropierea Berlinului produce mai multă energie decât consumă și poate deveni proiectul pilot pentru replicare la nivel de țară.

 

Casa M1 EnergyPlus a fost desemnată cea mai avansată construcție energetică din Germania, în cadrul competiției Energy Award 2013. Xella, cel mai mare producător mondial de materiale de construcții și sisteme termoizolatoare, a fost principalul furnizor de produse și unul din inițiatorii acestui proiect, alături de compania de construcții Elbe-Haus. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Federal de Transport, Construcții și Dezvoltare Urbană din Germania, în cadrul programului “Case Energy-Plus”.

În prezent în Germania sunt testate alte 30 de proiecte de case care să producă mai multă energie decât consumă, toate acestea fiind finanțate de stat. Proiectul M1 Energy-Plus realizat cu blocuri de zidărie Ytong este primul proiect de acest tip din categoria casă unifamilială, cu o suprafață de 130 mp la sol. Casa are două etaje și e construita pe un teren de 900 mp fiind gândită pentru o familie cu 4 persoane. Anterior, în cadrul acestui program, statul german a finanțat proiecte de locuinte colective, tip bloc sau proiecte mai mici realizate cu alte tipuri de materiale. M1 este prima casă din program construită cu acest tip de blocuri de zidărie. “Ne dorim ca fiecare constructor să-și permită să realizeze case de acest tip într-o perioadă foarte scurtă de timp”, declară Dieter Stricker, Team Project Manager.

“În România Xella a furnizat blocuri de zidărie Ytong pentru prima casă pasivă concepută și dezvoltată în mediul academic românesc”, a declarat Marius Dragne. „Vom continua să sustinem si sa investim într-o serie de proiecte care vizează independența energetică a clădirilor și utilizarea de surse de energie regenerabilă. Suntem o companie de origine germană, țara care a investit cel mai mult în realizarea de  clădiri verzi și programe de susținere a consumului de energie din surse neconvenționale. Este o direcție strategică pentru grupul Xella și sperăm să devină o temă principală și pe piața locală, având în vedere interesul consumatorilor și necesitatea de a reduce consumul de energie și implicit costul de locuire”, adaugă Marius Dragne.

Xella a dezvoltat un institut de cercetare-dezvoltare în producția de beton celular autoclavizat, situat lângă Berlin. O echipă formată din aproximativ 40 de cercetători lucrează la identificarea celor mai bune soluții de zidărie, inclusiv reducerea consumului de resurse și creșterea performanței energetice a materialelor. Toate produsele Ytong fabricate în România respectă rețetele și standardele de calitate impuse de centrul de cercetare Xella, acestea fiind testate și evaluate periodic în cadrul institutului.

Gama de zidărie termoizolantă Ytong A+ este creată special pentru atingerea celor mai înalte performanțe energetice. Blocul de zidarie Ytong A+ este cea mai avansată soluție de zidărie prezentă pe piața din România, din prisma performanțelor termice superioare, fiind disponibil în grosimi cuprinse între 30 și 50 de centimetri.

La o grosime a blocurilor de zidărie de 40 cm coeficientul de rezistență termică pe zid obținut (R) este mai mult decât dublu față de valoarea minimă cerută de normativele din România. Gama de produse Ytong A+ permite realizarea zidurilor exterioare monostrat, eliminând necesitatea aplicării adiționale a unui strat de material izolator pe fațadă. Soluțiile create de Xella sunt naturale și ecologice, fiind ideale în realizarea unor clădiri bioclimatice, realizate doar din materiale naturale și care să atingă parametri tehnici superiori.