Cinci sfaturi despre cum sa reduci la valori minime puntile termice dintr-o cladire

TEASER IMAGE

Puntile termice sunt, de obicei, acele zone exterioare unde fie avem elemente expuse ce prezintă un transfer ridicat de temperatura (de exemplu stalpi, centuri, grinzi, plansee, scări din beton armat), fie avem acelasi material dar care prin forma geometrica permite un transfer termic local mai accentuat (exemplu, zona de colt exterior la zidarie cu tesere simpla).


Protectia puntilor termice este cheia confortului si a performantei energetice pentru orice locuinta, alaturi de utilizarea unei zidarii termoizolatoare. Simpla prezenta a unor punti termice neprotejate poate diminua nivelul de izolare termica a unei cladiri cu procente cuprinse intre 20 și 45%. In cazul cladirilor multietajate elementele de beton sunt mai numeroase si ocupa suprafete mult mai mari, aferente anvelopei, comparativ cu o constructie cu un singur nivel. Placarea acestor elemente trebuie realizata cu mare atentie si rigurozitate.

Mare parte dintre dezvoltatorii actuali care au achizitionat blocuri termoizolatoare YTONG, au optat, in completare, pentru diverse solutii de placare a stalpilor, centurilor sau a portiunilor in consola. Cateva companii care au acordat o atentie sporita evitarii puntilor termice prin masuri specifice, indiferent de solutia constructiva aleasa, sunt dezvoltatorii Fiald Imobiliare si Grupul de Firme Rustrans-Conextrust-Amici din Bacau, care au construit cu pereti YTONG monostrat, sau Hanner Romania, cu proiectul The Park, unde s-a optat pentru  pereti YTONG multistrat. 

O solutie specifica implementata de acesti dezvoltatori a constat in pozitionarea elementelor structurale din beton armat (zona specifica puntilor termice) intr-un plan mai retras fata de zidaria termoizolatoare, iar decalajul de cativa centimetri obtinut in dreptul acestor elemente a permis compensarea puntilor termice din zonele de beton armat prin placarea cu material termoizolator. In acelasi scop, s-a optat pentru placarea tuturor elementelor in consola, eliminand posibilitatea aparitiei puntilor termice in cazul balcoanelor, de exemplu.

5 pasi pentru reducerea puntilor termice:

1. Placarea stalpilor si  ingroparea acestora in zidarie


In cazul cladirilor unifamiliale, stalpisorii caselor pot fi ingropati in zidarie inca din faza de constructie, datorita lucrabilitatii specifice blocurilor termoizolatoare YTONG. Taierea manuala sau mecanizata a blocurilor YTONG in forma de “L” in zona de intersectie cu  cu stalpisorii, prezinta un avantaj atat la operatiunea de montare a cofrajului pentru stalpisorii retrasi, cat si la izolarea termica prin suprapunerea termoizolatiei peste elementele de zidarie.

Pentru cladirile multietajate, dezvoltatorii opteaza pentru montarea zidariei intr-o etapa ulterioara realizarii structurii din beton armat, poziționand blocurile cu cativa centimetri in exterior si, ulterior, realizand placarea stalpilor.2. Achizitia unor sisteme de zidarie care includ buiandrugi, Profile U și YTONG LT

In cazul peretilor YTONG monostrat – caz in care zidaria nu necesita aplicarea unui strat suplimentar de protectie termica- , zona de perete ce incadreaza fereastra trebuie protejata cu termoizolatie avand o suprapunere de aproximativ 40-50 mm peste rama acesteia. Rama ferestrei trebuie sa urmeze cat mai fidel golul de fereastra, care, la randul său, trebuie sa aiba laturile paralele si plane. Termoizolatia se armeaza cu plasa din fibra de sticla, care se suprapune si peste zidarie cu aproximativ 25cm.

Xella Ro recomanda utilizarea Profilelor U YTONG pentru spatiul din jurul ferestrelor si usilor. Aceste produse sunt modulate cu restul elementelor de zidarie, asigura protectie excelenta la foc si ofera, ulterior, o suprafata de finisare unitara cu restul zidariei.

3. Utilizarea de Profile U pe post de cofrag inglobat care se imbina cu zidariaAchizitia de sisteme de zidarie de la acelasi producator are avantaje evidente in reducerea puntilor termice.

Elementele YTONG profil U se zidesc orizontal in cazul centurii, la pozitie, iar fiecare profil nou montat se lipeste cu mortar in pat subtire de cel alaturat prin rostul vertical, evitand astfel scurgerea laptelui de ciment al betonului proaspat turnat. Astfel, se reduc la valori minime puntile termice. Profilele sunt modulare cu zidaria si contribuie la reducerea puntilor termice, cresterea rezistentei la foc si  eliminarea cofrajului de lemn.

4. Montarea cu mortar in strat subtire. Beneficiile materialelor de zidarie plane: consum mai mic de produse pe baza de apa ca tencuiala si mortarul

Toate produsele YTONG sunt plane si permit utilizarea unei tehnologii inovatoare care necesita de 7 ori mai putin consum de mortar pe santier. Mortarul in pat subtire YTONG este furnizat impreuna cu produsele de zidarie si permite realizarea unor imbinări foarte bune, stratul de mortar aplicat avand doar 2 milimetri.

Toate elementele de constructie care presupun un consum mare de apa au coeficient de transfer termic diferit fata de produsele termoizolante. Mortarul in pat subtire reduce la valori minime puntile termice din spatiul de imbinare a blocurilor de zidarie. Majoritatea proiectelor rezidentiale realizate cu YTONG in anul 2015 au folosit mortar in pat subtire pentru imbinarea produselor.5. Placarea balcoanelor si a consolelor unei cladiri

Placile de beton din componenta balcoanelor si a elementelor in consola trebuie placate cu produse termoizolatoare, pentru a nu permite aparitia condensului. Placile Multipor sunt ideale in acest sens.